fredag 24 oktober 2008

Adlibris, släng dig i väggen!


Subterranean Press vet hur man hanterar böcker. Jag är imponerad. Jag beställde ett HÄFTE, som kommer i ett paket som lätt kunde rymma två stora, inbundna böcker. I botten ligger en massa frigolit. Överst ligger en skiva med frigolit. Häftet ligger på en kartongskiva, så att den inte ska kunna böjas, och är inplastad. På detta är det dubbelvikt bubbelplast. Det enda som saknas är skydd mot explosioner.
Här sitter en nöjd kund. Häftet är för övrigt Old Man Crow, av Charles de Lint. Handlar om en man som inte vet om han är en kråka som drömmer att han är en människa, eller om han är en människa som drömmer att han är en kråka.

måndag 20 oktober 2008

Making A Joyful Noise, Charles de Lint

“Being happy was better than not, I decided. And it was certainly better than scooping up dog poop. If I was ever to write a story the way Christy did, it would be very short. And I’d only have the one story because after it, I wouldn’t need any more.

It would go like this:

Once upon a time, they all lived happily ever after. The end.


That’s a much better sort of story than the messy ones that make up our lives. At least that’s what I think.
But I wouldn’t want to live in that story, because that would be boring. I’d rather be caught up in the clutter of living, flying high above the streets and houses, making a joyful noise.”


Idag fick jag hem den dyraste skönlitterära bok jag någonsin köpt. Den kommer förmodligen alltid att vara det också, sett till pris per sida. Den kostade mig 850 kronor, och den är på hela 32 sidor. Det är mer än 26 kronor per sida. Dyrt! Men värt det. Making A Joyful Noise var förvisso inget mästerverk, men det förväntade jag mig inte heller. Jag köpte den mest av nyfikenhet, eftersom den exklusivt skulle handla om The Crow Girls. Det var precis vad jag fick, utan att mysteriet bakom de här två underbara figurerna avslöjades. Jag blev glad av läsningen, som man ofta blir av de Lints texter, så jag är nöjd.

Men det hade ju inte skadat om det vore mer bok och mindre… häfte.

fredag 10 oktober 2008

Tips, nr 4: Rymdkonst

Det enda som kommer i närheten av min skräckfascination för havsdjup är rymddjup. Det förra har jag tyvärr ingen bra källa för bilder till, men det senare ger NASA dagligen. Jag brukar titta in i Astronomy Picture of the Day-arkivet varannan vecka eller så, och förlora mig i scener som är mer avlägsna än jag vågar tänka på.

Det är vackert. Så vackert.

Astronomy Picture of the Day

tisdag 7 oktober 2008

Guilty pleasure. Spice and Wolf

Vi har väl alla våra guilty pleasures, antar jag. När man tänker ”Ugh, det här är egentligen inte alls bra, jag borde verkligen göra något vettigt istället”. Jag har försökt bli av med så många som möjligt och just den här trodde jag faktiskt var borta. Men jag har fått ett återfall. Under de två senaste dagarna har jag sett mer anime än jag har sett de senaste sex månaderna. Inte för att anime är ett guilty pleasure, men ”dålig” sådan är definitivt det. När det kommer till Hollywoodproduktion så tål jag inte halvtaskigt gjorda romantiska komedier (som det så ofta är). Blergh. Men när det kommer till anime så har det någon märklig dragningskraft på mig. Jag kan spendera 4-5 timmar framför något relativt värdelöst på någon dag.

Varför? Tillskillnad från Hollyträversionerna så sätter de här pissig romantiska animeserierna igång min fantasi rätt ordentligt. En mental övning i att göra det man ser bättre än det egentligen är. För utförandet är oftare än inte fruktansvärt. Men annorlunda berättartekniker används ibland. Och många gånger så kan riktigt sköna idéer finnas inbakade i den annars så vardagliga storyn (som en huvudperson gjord av minnen och papper. Hah). Av någon anledning, som jag fortfarande inte förstår, så fungerar de här serierna som inspiration. I slutändan brukar jag alltid få några nya tanketrådar att leka med och sådant gör mig glad.



Den senaste i raden av dessa är Spice and Wolf. Som jag tyckte rätt bra om, faktiskt, även om utförande är mycket sämre än idén. För idén tilltalar mig. En fantasyserie i den vanliga medeltida miljön som istället för riddare och magiker fokuserar på en köpman som åker omkring med häst och vagn och försöker sälja varor. Riktigt så enkelt blir det väl dock inte, när han råkar få med sig en skördegudinna i vagnen. Den här flera hundra år gamla vargen råkar bara ta formen av en naken ung kvinna (med vargöron och svans). Köpmannen, Lawrence, hoppas att gudinnan, Horo, ska ge honom tur, så hon får följa med på hans resor. Horo å sin tur vill ta sig till sitt hemland i norr och där någonstans hittar de en överenskommelse.

Att en gudinna/djurmänniska med flera hundra år på nacken skulle söka sällskap hos en vanlig människa kan kanske kännas lite långsökt. Men jag tänkte det mest som ”de Lint i medeltidsmiljö”. För hans, liknande, varelser brukar bli rätt ensamma med åren, så att leta sällskap, oavsett typ, känns rätt naturligt. De omkringliggande händelserna i serien känns dock rätt tråkiga och fördjupningarna i medeltida ekonomi är förvisso lite annorlunda, men inte särskilt roliga. Men de två huvudpersonerna lyfter upp det bra med charm och perfekt kemi.

I slutändan så tyckte att det var en rätt söt serie, som lyckades ta sig förbi sina brister rätt ofta. Och, som vanligt, så har jag några nya tanketrådar att leka med medan jag väntar på den andra säsongen, som ska komma nästa år.

(Spice and Wolf är den första animeserie jag ser klart i år, tror jag. Times have changed!)

Komedikungar: Pegg, Frost och Wright

Under de senaste två veckorna har jag skrattat gott åt den här trions (+Jessica Hynes) serie Spaced. Jag hade rätt höga förväntningar, eftersom deras film Hot Fuzz är bland det bästa inom komedi jag sett på länge. Shaun of the Dead kommer lite efter, men även den är full av skratt och skön humor.

Jag kan inte påstå att jag är ett fan av sit-com, men Spaced fungerade verkligen när jag tagit mig förbi några hinder. Den kändes lite smått B i början, och det blev absolut inte bättre av att min antenn till Piratkanelen inte stod helt perfekt. Men skaran av människor som bor i det där huset är bara för underbara. Vi har Tim (Pegg), som hjärtkrossad serie och Tv-spelsnörd. Daisy (Hynes), en sådan där typ med drömmar men med fruktansvärd självdisciplin. Vapenidioten Mike (Frost), den excentriska konstnären Brian (Heap) och den alkoholiserade hyresvärdinnan Marsha (Deakin). En hund också, just det, och en brud som jobbar inom modeindustrin (läs: kemtvätten).

Spaced vinner mycket på sin nördhumor och ingen rädsla för amerikanska mammor (se South Park-filmen). En bonus är alla filmreferenser som görs hela tiden. Många av dem är så subtila att jag absolut inte upptäcker dem under tittandet och knappt efter att jag har läst om dem. Men de som går hem väcker ofta skratt.

Rolig serie, helt klart. Men den bleknar lite i jämförelse med Hot Fuzz och Shaun of the Dead. Fast att det är samma gäng bakom dem märks tydligt. Och det är en bra sak. Jag ser framemot fler samarbeten mellan dessa grabbar. För, ärligt talat, på egen hand klarar sig i alla fall inte Simon Pegg själv. Jag såg nyligen Run Fatboy Run där han spelar huvudrollen och jag hade gärna sluppit. Skitfilm.
(Det här skulle vara ett bra mycket längre inlägg, men jag blev otroligt nog sjuk någonstans mitt i och det blev liggandes halvfärdigt i flera dagar. Jag orkade inte anstränga mig för att hitta tråden igen. Ah, well.)

söndag 5 oktober 2008

Min nya hjälte!

”16 augusti 1960 steg Joseph Kittinger upp till 31330 meter med Excelsior III innan han hoppade. Detta hopp är än idag världens högsta fallskärmshopp och dessutom satte han rekord i fritt fall både vad det gäller längd och tid. Kittinger föll fritt i 4 minuter och 36 sekunder och med en högsta hastighet av 989 km/t innan han öppnade fallskärmen på 5500 meters höjd.” -Wikipedia

Det är nog en siffra man inte har någon relation till. Ett jetplan kan flyga 15km upp. Ozonlagret ligger ungefär 25km upp. Den här mannen tar sig 31km uppåt i en jäkla ballong. Och hoppar. Själv tycker jag om att hoppa från ett 10 meter högt hopptorn och landa i lagom ljummet vatten. Den falltiden känns relativt lång, faktiskt. Tiden i luften är underbar. Det är en riktigt skön känsla, att bara vara i ingenting. Just därför skulle jag väldigt gärna vilja hoppa både bungee jump och fallskärm. Jag ska göra det också, när jag har tillfälle och pengar. Men att hoppa från rymden ser jag nog som en ouppnåbar dröm.

Det får räcka med det här lilla videoklippet. Jag blir lite avundsjuk när han sprattlar med benen i början och sen snurrar runt. Rymd. Jord. Rymd. Jord. Rymd. Jord.

http://www.youtube.com/watch?v=thyTzCU9c2U

(Strunta i slutet, med vattnet. Det är klippt med en musikvideo. Kittinger landade i öknen.)